Siklóstól mindössze 15 km-re található Horvátország. Közúton Beremenden és Drávaszabolcson is elérhetjük az egykori határállomás épületét. 2023. január elseje óta határellenőrzés nélkül közelíthetjük meg déli szomszédunkat. A magyaroszági Baranya megye a horvátok EU-s csatlakozása után egyesült a történelmi, egykoron egy vármegyéhez tartozó Baranya vármegyével.

Miért érdemes kirándulni a horvát baranyába?

 

Siklós testvértelepülése Donji Mihojlac, az első horvát város a Dráva partján. Közúton autóval és épített kerékpárúton is felkereshetjük Siklósról indulva. A településen található a Majlát kastély gyönyörű, rendezett parkjával. A városban bevásárló központok, fagyizók, kávézók és éttermek várják a vendégeket a jellegzetes balkáni ízvilággal.

Kicsit távolabbi kirándulás esetén Eszéket is célba ejthetjük. A történelmi belváros, az állatkert, a szecessziós stílusú paloták és a XX. századi üvegpaloták gazdag építészeti és kulturális értéket képviselnek.

Horvátországi túra során a Kopácsi-rétre is érdemes időt szentelni. A Nemzeti Park gazdag élővilága és növényzete természetvédelmi terület. A jelentős magyar anyanyelvű lakosával Kopácson pedig a helyi gasztronómia bővelkedik finomabbnál-finombb fogásokban. A kopácsi hallé vagy csiptetett ponty igazi különlegességnek számít.

A közelmúlt történelmét is érdemes megidézni. A délszláv háború emlékét őrzi a történelemben szintén magyar anyanyelvű, de multikulturális kisváros, Vukovár kórház múzeuma, ahol akár magyar idegenvezést is lehet kérni a vukovári magyar közzöségnél.

Látogasson el a Brigadéros Vendégházba, s ismerje meg a történelmi Baranya horvát oldalát is!